Ingrediens Fokus – AHA & BHA

AHA og BHA

Disse to forkortelser er du muligvis stødt på før, for de vinder begge mere og mere frem på det danske marked. Forkortelserne dækker over to forskellige ingredienser, som bruges til at eksfoliere huden i ansigtet på en mild og skånsom måde. I mange år har der været en overbevisning om, at fysisk eksfoliering, altså scrubs og lignende, har været den bedste måde at komme hudorme og tilstoppede porer til livs. Dette har dog vist sig ikke at være sandt, da denne hårde form for behandling kan lave bittesmå sår i huden, og derved give grobund for bakterier. Altså kan din hud slå endnu mere ud, hvis du bruger scrubs i ansigtet. Af netop denne grund er kemisk peeling vundet frem blandt mange, da den ikke udsætter huden for samme risiko – og er langt mere effektiv. Af de mest populære ingredienser til formålet, der har vi AHA og BHA. Disse to er begge frugtsyrer, udvundet fra søde frugter. At man vil putte syre i sit ansigt helt frivilligt, lyder nok skørt for nogen, men det er ikke farligt – slet ikke!

Hvad er ”AHA”?

Alfa-Hydroxy-syre (AHA) er en kemisk eksfoliant, som primært arbejder på hudens overflade og fjerner døde hudceller.

AHA giver huden en glattere overflade, som får huden til at stråle. Med en kraftig virkning på celleomsætningen, sørger den også for, at der hele tiden er nye hudceller på overfladen, som holder huden ung og spændstig. Eksempler på populære AHA ingredienser er glykolsyre og mælkesyre.

AHA er en kemisk eksfoliant, som primært arbejder på hudens overflade og fjerner døde hudceller. Du renser ganske givet dit ansigt om morgenen, inden du lægger en frisk makeup, og så tager du afsted. Igennem dagen udsættes din hud for meget, og nok mere end du lige aner. Alt fra bilos og forurening til vind, vand og skiftende temperaturer er med til at påvirke dit ansigt. Oveni det, så skifter huden sine hudceller relativt hurtigt, hvilket betyder at der også ophober sig døde hudceller. Når dagen så er slut, så har du en masse skidt på huden som skal fjernes – og hvordan gør man så lige det? En cleanser, både olie- og vandbaseret er et godt skridt hen ad vejen, men disse vil for det meste kun arbejde på overfladen. Skidtet i dit ansigt kan gå hen og stoppe dine porer til, så de begynder at ligne hudorme. Det er sjældent noget som mange ønsker, og derfor kan netop AHA syre være en fantastisk hjælpende hånd til at komme i dybden.

AHA giver huden en glattere overflade, som får huden til at stråle. Med en kraftig virkning på celleomsætningen, så sørger den også for, at der hele tiden er nye hudceller på overfladen, som holder huden ung og spændstig. Eksempler på populære AHA ingredienser er glykolsyre og mælkesyre.

De bedste produkter med AHA

Trin 3 Eksfoliering – Cosrx; AHA 7 Whitehead Power Liquid

Trin 4 Toner – Jumiso; Yes I Am AHA 5%

Trin 5 Essens – Isntree; Clear Skin 8% AHA Essence

Hvad er ”BHA”?

Beta-Hydroxy-syre (BHA) er kemiske eksfolierende stoffer, der går dybere ind i porerne og opløser talg, mindsker hudorme og bumser, minimere store porer og beroligende inflammation.

En velkendt BHA i koreansk hudpleje er salicylsyre, som er en fortrukken BHA indenfor akne-forebyggelse.

BHA’er er generelt mindre irritationsskabende end AHA’er og kan derfor anvendes af de fleste hudtyper.

De bedste produkter med BHA

Trin 3 Eksfoliering – Cosrx; BHA Blackhead Power Liquid

Trin 4 Toner – Benton; Aloe BHA Skin Toner

Trin 4 Toner – Isntree; Chestnut BHA 2% Clear Liquid

De bedste produkter fra Some By Mi med AHA & BHA

Trin 4 Toner – AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner

Trin 6 Serum – AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum

Trin 9 Creme – AHA BHA PHA 30 Days Miracle Cream

De bedste produkter fra Jumiso med BHA

Trin 2 Rens – Jumiso; PORE-REST BHA Blackhead Clearing Facial Cleanser

Trin 3 Toner – Jumiso; PORE-REST AHA BHA PHA Blackhead Wipe Toner Pad

FAQ om syrepeeling

Hvad er AHA?

AHA står for alpha hydroxy acid, og er en frugtsyre. Der kan være frugtsyre i flere forskellige produkter, såsom mælkesyre eller glycol syre. Disse to produkter fås som tonere og sera, og der vil uden tvivl være en variant som du kan passe ind i din hudplejerutine.

Hvad er BHA?

BHA er en frugtsyre, og det står for beta hydroxy acid. Det er en samlet betegnelse for flere ingredienser, som er populære når det gælder hudpleje. Her er der eksempelvis salicylsyre som en populær BHA, der bruges af mange i deres rutiner. Denne ingrediens fås både som cleanser, toner, serum og creme – så der findes helt sikkert en variant, som passer til dig.

Hvad betyder peeling?

Peeling betyder afskalning eller afskraldning. Det er dog ikke sådan det skal forstås når vi snakker hudpleje, for her betyder peeling blot en mere dybdegående rensning af huden. Altså at vi skralder de døde hudceller og al snavset af med et produkt, der kan trænge dybere ned i huden for at arbejde mere end på bare overfladen.

Peeling – hvor ofte skal det gøres?

Svaret til dette spørgsmål afhænger meget af produktet. Her vil der altid stå en anbefalet rutine med hvor ofte produktet skal påføres. Her er det vigtigt ikke at overskride dette, da det kan være hårdt for huden ellers. Dog er det vigtigt, at man altid lytter til sin hud. Med så skiftende et klima som vi har i Danmark, så er det vigtigt at vi plejer efter forholdene. Derfor anbefaler vi, at du skruer ned for nogle af de skrappere produkter om vinteren, og langsomt introducerer nye produkter til din hud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *