Mini-guide til rosacea

Efter en del henvendelser vedr. rosacea fra vores kære følgere og kunder hos surisuri, har vi lavet en mini-guide til at forstå hudsygdommen rosacea, samt komme rundt om typiske rosacea trickere og gode råd til hudpleje og kost, som kan holde rosacea udbrud nede.

Hvad er rosacea (kort fortalt)

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden, som har typiske tegn og symptomer som:

 • Rødme i huden, typisk centreret på kinder og næse
 • Tør, skallende, ru og kløende hud
 • Synlige blodkar
 • Blusset, hævet og/eller brændende og stikkende fornemmelse på huden
 • Sensitiv hud der reagerer let på sollys, hudplejeprodukter og kosmetik
 • Acne-lignende udbrud som ligner små blærer eller bumser

Det kan være utrolig frustrerende at døje med autoimmune hudsygdomme som rosacea, da det er kroppens eget immunsystem der er involveret. Man skal derfor indstille sig på, at man kan komme til at leve med det resten af livet, men har muligheden for at foretage nogle konkrete valg i forhold til livsstil, kost og hudpleje for at holde rosacea-udbrud på sit laveste.

Hvilke typer af rosacea? 2 typer rosacea – de mest almindelige

I dette indlæg har vi fokus på to forskellige typer af rosacea, som er de mest almindelige:

 1. Erythematøs og telangietisk Rosacea som viser sig ved kraftige rødmeudbrud i ansigtet, typisk centreret i midten (kinder og næse) med synlige blodkar, varm og sensitiv hud.
 2. Papuloustuløs Rosacea som viser sig ved mere permanent rødme blandet med acne-lignende udbrud (bumser, små blærer, knopper m.m.) og ekstrem følsomhed.

Begge typer af rosacea skal behandles på samme måde gennem milde, men effektive plejeprodukter, der fugter, beroliger og styrker hudbarrieren.

Hvilke faktorer der kan tricke begge typer rosacea

Da rosacea er en autoimmun hudsygdom, er det utrolig vigtigt at se med holistiske øjne og en helhedsorienteret tilgang til at forebygge rosacea. Vi har hver især forskellige kroppe og er derfor også modtagelige overfor forskellige faktorer på hver sin måde. Derfor er det en rigtig god ide, at eksperimentere med nedestående faktorer i længere perioder, for at blive klogere på kroppens reaktioner. Vi har udarbejdet et skema, der både viser typiske rosacea trickere og generelle tips til at forebygge rosacea udbrud.

HvadTrickereTips
Plejeprodukter·      Forkerte hudplejeprodukter

 

·      Hårsprays, shampoo m.m.

·      Makeup

 

Undgå udtørrende og irriterende alkoholer, sæbe, parfume, glycolsyre og mælkesyre. Undgåsodium laurel sulfate som typisk findes I shampoo og balsam.

 

Undgå at bruge hårde materialer som børster, svampe og vaskeklude i ansigtet. Undgå scrubs med korn.

 

Kost·      Koffeinholdige drikke

 

·      Alkohol

·      Stærkt eller krydret mad

·      Raffineret sukker og hurtige kulhydrater

 

Fokus på antiinflammatorisk kost herunder grønsager, frugt, nødder, kerner, fisk og koldpressede vegetabilske olier. Masser af vand.

 

Undgå chilli, ingefær, kanel.

 

 

 

Aktiviteter·      Varme bade/sauna/dampbad

 

·      Ekstrem varmedannelse gennem hårdt motion

 

Undgå for lange bade og bad altid i lunkent vand.

 

 

Moderat motion og gerne i små bidder og pauser.

Vejrforhold·      Sollys/UV-stråling

 

·      Varmt og koldt vejr

·      Fugtigt vejr

 

Fokus på gode solcremer med minimum SPF 20 helst højere. Kig efter fysisk solfilter (ingrediens: titanium dioxid/zinkoxid). Undgå solbadning og lange ophold i solen.

 

 

 

 

Psykiske faktorer ·      Stress og angstFokus på selvkærlige ritualer, afslappende aktiviteter og at tale med de nærmeste/ evt. læge.

Hos surisuri er vi rigtig dygtige hvad angår plejeprodukter samt gode solcremer, der kan beskytte mod solens skadelige UV-stråler. De øvrige faktorer er noget du selv skal arbejde og eksperimentere med. Vi tror på, at det er helhedender giver de bedste resultater for at afhjælpe rosacea, derfor er det en rigtig god ide, at have alle faktorerne med i dine overvejelser.

Rosacea hudplejeguide

Når man har en kronisk betændelsestilstand i huden som rosacea, er det ikke ligegyldigt, hvilke plejeprodukter du anvender på huden. Forkerte valg af produkter og ingredienser, kan nemlig gøre tilstanden værre og omvendt kan de rette hudplejeprodukter være en vigtig brik, som kan hjælpe dig med at leve med rosacea, og som kan dulme og forbedre hudens udseende. Uanset om du har svær eller mild grad af rosacea, er din daglige hudplejerutine utrolig vigtig og det er helt afgørende hvilke renseprodukter, cremer og serumer m.m. du påfører huden.

Step 0: Mindset

Når man har rosacea er det første vigtige step, at du skal undgå at ”overpleje” din hud.
Step 0 er derfor et mindsetdu skal gå efter – less is more! Hvis du hidtil har brugt mange forskellige cremer, toners, essenser, serums, masker, peelinger, børster, skrubbecremer m.m. skal du prøve at skære ned til de mest essentielle plejeprodukter, for ikke at irritere huden mere end nødvendigt. I denne guide har vi fokus rens, mild eksfoliering, serum og creme.

Rosacea hudplejerutine

MorgenSTEPAften
Rens1Rens
Mild eksfoliering2Mild eksfoliering
Serum3Serum
Dagcreme

 

Solcreme

4Natcreme

Note: Hvis du bruger en specifik receptpligtig rosacea creme, som du har fået fra lægen, kan du anvende den efter eksfoliering. Dog skal du lade cremen virke i et x antal tid før du fortsætter. Konsulter altid med din læge, for at finde ud af virke-tiden.

Step 1: Rens

For begge typer rosacea, skal din rens være mild og uden sæbe. Sæbe gør produktet basisk, hvilket øger hudens pH-værdi. Derfor er det vigtigt at anvende et renseprodukt, der er tæt på hudens eget pH-værdi som ligger mellem 4.5-6.

Vi kan varmt anbefale en renseskum fra Klairs; Rich Moist Foaming Cleanser – som er formuleret med en hudvenlig pH og indeholder bl.a. aminosyrer, hyaluronsyre, ceramid og olivenolie. Aminosyrerne giver denne ansigtsrens en mild og effektiv renseevne, der ikke forstyrrer din hudbalance ved at virke udtørrende. Den fjerner overskydende talg, snavs og make-up uden problemer. Hyaluronsyre, ceramid og olivenolie fugter din hud i dybden, og styrker din hudbarriere. Den er yderst skånsom og kan benyttes af selv de mest sensitive hudtyper.

Step 2: Mild eksfoliering

Selvom du døjer med rosacea, er det vigtigt at eksfoliere huden for at fjerne døde hudceller og snavs, der gemmer sig dybt i porerne. Det eneste du skal undgå er mekanisk eksfoliering, som scrubs med korn eller hårde materialer som børster og svampe. Din hud er for sensitiv til disse mekaniske alternativer og det kan fremprovokere udbrud. Derfor skal du holde dig til milde og kemiske eksfoleringer, der ikke indeholder de traditionelle AHA og BHA, som kan være skrappe mod en sensitiv hud. I stedet skal du anvende produkter med PHA. PHA er blevet super populær, for dens evne til at eksfoliere huden helt uden at skabe irritation.

Hvis dit renseprodukt ikke indeholder eksfolierende egenskaber, er en rigtig god anbefaling Neogen; Dermalogy Real Cica Pad som er formuleret med en hudvenlig pH. Den er utrolig effektiv mod rødme, inflammation og har anti-bakterielle og helende egenskaber. Indeholder både PHA, hyaluronsyre og ceramider. Alternativ kan du også anvende Pyunkang Yul; Peeling Gel, en meget mild peeling, der eksfolierer og fugter huden. Fjerner døde hudceller utrolig skånsom og efterlader huden glat, blød og gennemfugtet. Kan anvendes af sensitiv hud, der normalt ikke tåler eksfoliering.

Step 3: Serum

En rosacea-hud trænger til masser af fugt og næring. Dette skyldes at rosacea-udbrud medfører en defekt i hudbarriere, som desværre fører til mere fugttab end normalt. En hud der er dehydreret bliver mere tør, skallende, kløende – og derfor mere irriteret. Samtidig kan det også forværre rosacea-typen: papulopustuløs Rosacea, da en dehydreret hud, kan fører til en overproduktion af hudens sebum (talg) som vil prøve at ”udligne” fugtniveauet, og dermed tilstoppe porerne og skabe urenheder. Derfor skal du gå efter serums, som er fyldt med fugtbindende ingredienser, der samtidig er mild, uden kemikalier og parfume.

Vi kan varmt anbefale Klairs; Rich Moist Soothing Serum som er pakket med hyaluronsyreog indeholder planteekstrakter, såsom Centella Asiatica og lakridsrodsekstrakt. Hyaluronsyre er en stjerneingrediens, der har evnen til at fugte din hud i dybden og efterlader huden hydreret. Indholdet af Centella Asiatica og lakridsrodsekstrak virker beroligende på irriteret og blusset hud og har en helende effekt på hudbarrieren.

Den beroligende Klairs; Blue Youth Activating Drop kan også varmt anbefales. Serumets unikke blå farve kommer fra det aktive stof Azulen, der er udvundet fra kamilleblomsten. Azulen virker beroligende og reparerende på stresset, inflammeret, irriteret og reaktiv hud. Den unikke mikroformel gør, at serumet er let at fordele på huden og er utrolig letabsorberende. 

Step 4: Creme

Som vi også kommer ind på under step 3, medfører rosacea desværre en svækkelse af hudbarrieren, som giver et større vandtab. En svækket hudbarriere har brug for styrkende ingredienser, som genopbygger hudbarrieren og samtidig fylder huden med fugt. Serums er rigtig gode til at trænge dybt ned i huden og leverer nærende ingredienser til de dybere hudlag. Cremer fugter, nærer og er bedre til at danne en barriere på overfladen af huden, som beskytter mod ydre irritanter. Cremen skal samtidig have antiinflammatoriske egenskaber, som er med til at berolige huden og forebygge følsomhed.

Dagcreme
En god dagcreme til rosacea er denne fra Klairs; Rich Moist Soothing Cream som er en prisvindende creme, der er formuleret med beta glucan, jojoba olie og ceramider, der effektivt genopretter din fugtbalance og virker beroligende. Beta glucan er fyldt med antioxidanter, der effektivt beroliger sensitiv hud og mindsker rødme. I kombination med jojoba olie og ceramider, der fugtgiver i dybden og virker reparerende, vil hudens barriere hurtig genopbygges og styrkes.

Solcreme
Efter din dagcreme er det vigtigt at du afslutter med en solcreme. Solcreme er et must for alle, og ikke kun hvis man er ramt af rosacea. Men hvis du døjer med rosacea,er det en smule mere kritisk, hvis du ønsker at forebygge rødme og irritation. UVA stråler går ned i de dybeste lag i huden (læderhuden) og gør skade på bl.a. kollagen mens UVB stråler giver os forbrændinger. Solens UV stråler skaber frie radikaler i huden, som kan medfører abnorme blodkar i det øverste hudlag. Alt dette kan være med til at forværre udseendet af rosacea, hvor huden vil fremstå mere rød og inflammeret. Derfor er det vigtigt, at du vælger en solcreme der både beskytter dig mod UVA og UVB stråler samt har en høj solfaktor, gerne over SPF 20.Solcremen skal være mild og du skal anvende den hver dag. Solbadning samt lange ophold i solen er ikke en god ide, men hvis du ikke kan afholde dig fra det, så hav altid solcremen på dig og smør dig flere gange i løbet af dagen. Brug også en kasket til at skygge for ansigtet.

En rigtig god og økologisk solcreme til hud med rosacea, er denne fra Benton – Papaya-D Sun Cream Den er mild, let, fugtighedsgivende og indeholder naturlige ekstrakter fra papaya. Papaya er rig på vitaminer, mineraler og hjælper med at holde huden frisk og fugtet. Solcremen klistrer ikke og efterlader en minimal hvid overflade, som kan duppes væk med fingrene. Indeholder ligeledes både UVA og UVB filtre med faktor 38/PA+++.

Natcreme
Om natten arbejder huden ekstra meget og det er specielt i nattetimerne, hvor huden regenerer sig selv og reparerer alle udefrakommende stressfaktorer. Derfor er en natcreme et super godt valg, da det vil hjælpe huden med regenereringen og du vil derfor opleve en bedre effekt af din hudplejerutine mod forebyggelse af rødme og irritation.

Vi kan varmt anbefale Klairs – midnight blue calming cream som er en beskyttende creme, der indeholder naturlige ingredienser som Guaiazulene og den populære lægeurt Centella Asiatica. Begge ingredienser er super effektive mod stresset, irriteret og reaktiv hud. Den beroliger og modvirker rødme, samt danner den et beskyttende lag, der er med til at reparerer din hudbarriere.

Du kan også suppleremed Pyunkang Yul; Balancing Gel, i perioder hvor du oplever meget rødme, varme og blusset hud. Den har en let kølende og beroligende effekt og virker afbalancerende på inflammationer, som rødme og rosacea. Den forstærker samtidig hudbarrieren og låser fugten inde.Cremen er god til tør og irriteret hud og indeholder kun 7 – men meget effektive og milde ingredienser. Husk at denne skal duppes/klappes på huden, ikke smøres.

Vi er altid klar til at svare på spørgsmål

Vi håber at denne mini-guide kan hjælpe dig lidt hen af vejen og har sat tanker i gang i forhold til forskellige faktorer, der kan tricke rosacea-udbrud. Vi er altid klar til at vejlede og rådgive hvis du har yderligere spørgsmål i forhold til rosacea og din hudplejerutine. Kontakt majakim@surisuri.dk for yderligere spørgsmål.

Kommentarer - 1

 1. Hej Maja,

  Tak for en virkelig let tilgengængelig vejledning.
  Jeg lider af både akne og Rosecea, og har lige lagt min første ordre på rens og eksfoliering.
  Har I overvejet at lave en startpakke til denne hudtype også?
  Vh. Betina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *