Blogindlæg

surisuri’s mini-guide til rosacea

Efter en del henvendelser vedr. rosacea fra vores kære følgere og kunder hos surisuri,
har vi lavet en mini-guide til at forstå hudsygdommen rosacea,
samt komme rundt om typiske rosacea trickere og gode råd til hudpleje og kost, som kan holde rosacea udbrud nede. 

Opdateret 8. august 2022.

Efter en del henvendelser vedr. rosacea fra vores kære følgere og kunder hos surisuri, har vi lavet en mini-guide til at forstå hudsygdommen rosacea samt komme rundt om typiske rosacea trickere og gode råd til hudpleje og kost, som kan holde rosacea udbrud nede. 

Rosacea – kort fortalt

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden, som har typiske tegn og symptomer som:

 • Rødme i huden, typisk centreret på kinder og næse
 • Tør, skallende, ru og kløende hud
 • Synlige blodkar 
 • Blusset, hævet og/eller brændende og stikkende fornemmelse på huden
 • Sensitiv hud der reagerer let på sollys, hudplejeprodukter og kosmetik 
 • Akne-lignende udbrud som ligner små blærer eller bumser

Det kan være utrolig frustrerende at døje med autoimmune hudsygdomme som rosacea, da det er kroppens eget immunsystem, der er involveret. Man skal derfor indstille sig på, at man skal leve med det resten af livet, men har mulighed for at foretage nogle konkrete valg i forhold til livsstil, kost og hudpleje for at holde rosacea-udbrud på det laveste. 

2 typer rosacea – de mest almindelige

I dette indlæg har vi fokus på to forskellige typer af rosacea, som er de mest almindelige:

 1. Erythematøs og telangietisk Rosacea, som viser sig ved kraftige rødmeudbrud i ansigtet, typisk centreret i midten (kinder og næse) med synlige blodkar, varm og sensitiv hud.
 2. Papuloustuløs Rosacea, som viser sig ved mere permanent rødme blandet med acne-lignende udbrud (bumser, små blærer, knopper m.m.) og ekstrem følsomhed. 

Begge typer af rosacea skal behandles på samme måde gennem milde men effektive plejeprodukter, der fugter, beroliger og styrker hudbarrieren.

Faktorer, der kan tricke begge typer rosacea:

Da rosacea er en autoimmun hudsygdom, er det utrolig vigtigt at se med holistiske øjne og en helhedsorienteret tilgang til at forebygge rosacea. Vi har hver især forskellige kroppe og er derfor også modtagelige overfor forskellige faktorer på hver sin måde. Derfor er det en rigtig god ide, at eksperimentere med nedestående faktorer i længere perioder for at blive klogere på kroppens reaktioner. Vi har udarbejdet et skema, der både viser typiske rosacea trickere og generelle tips til at forebygge rosacea udbrud.

HvadTrickere Tips
Plejeprodukter– Forkerte Hudplejeprodukter
– Hårspray, shampoo m.m. 
– Makeup 
Undgå udtørrende og irriterende alkoholer, sæbe, parfume, glycolsyre og mælkesyre.
Undgå sodium laurel sulfate som typisk findes I shampoo og balsam.
Undgå at bruge hårde materialer som børster, svampe og vaskeklude i ansigtet.
Undgå scrubs med korn. 
Kost– Koffeinholdige drikke
– Alkohol
– Stærkt eller krydret mad
– Raffineret sukker og hurtige kulhydrater 
Fokus på anti-inflammatorisk kost, herunder grønsager, frugt, nødder, kerner, fisk og koldpressede vegetabilske olier.
Masser af vand. Undgå chilli, ingefær og kanel.   
Aktiviteter – Varme bade/sauna/dampbad
– Ekstrem varmedannelse gennem hårdt motion 
Undgå for lange bade og bad altid i lunkent vand. 
Moderat motion og gerne i små bidder og pauser.
Vejrforhold– Sollys/UV-stråling
– Varmt og koldt vejr
– Fugtigt vejr 
Fokus på gode solcremer med minimum SPF 20, dog gerne højere.
Kig efter fysisk solfilter (ingrediens: titanium dioxid/zinkoxid).
Undgå solbadning og lange ophold i solen.   
Psykiske faktorer Stress og angst Fokus på selvkærlige ritualer, afslappende aktiviteter og at tale med de nærmeste/ evt. læge.

Hos surisuri er vi kan vi anbefale dig hudplejeprodukter, samt gode solcremer, der beskytter mod solens skadelige UV-stråler. De øvrige faktorer er noget du selv skal arbejde og eksperimentere med. Vi tror på, at det er helheden, der giver de bedste resultater for rosacea, derfor er det en rigtig god ide, at have alle faktorerne med i dine overvejelser. 

Rosacea hudpleje-guide

Når man har en kronisk betændelsestilstand i huden som rosacea, er det ikke ligegyldigt, hvilke plejeprodukter du anvender på huden. Forkerte valg af produkter og ingredienser kan nemlig gøre tilstanden værre og omvendt kan de rette hudplejeprodukter være en vigtig brik som kan hjælpe dig med at leve med rosacea, og som kan dulme og forbedre hudens udseende. Uanset om du har svær eller mild grad af rosacea, er din daglige hudplejerutine utrolig vigtig og det er helt afgørende hvilke renseprodukter, cremer og serumer m.m. du påfører huden.

Trin 0: Mindset

Når man har rosacea er det første vigtige step, at du skal undgå at ”overpleje” din hud. 
Step 0 er derfor et mindset du skal gå efter – less is more! Hvis du hidtil har brugt mange forskellige cremer, toners, essenser, serums, masker, peelinger, børster, skrubbecremer m.m. skal du prøve at skære ned til de mest essentielle plejeprodukter, for ikke at irritere huden mere end nødvendigt. I denne guide har vi fokus rens, mild eksfoliering, serum og creme – samt en fugtgivende og lindrende maske 2 x i ugen

Rosacea hudplejerutine

MorgenSTEPAften
Rens1Rens
Mild eksfoliering2Mild eksfoliering
Serum3Serum
Dagcreme + Solcreme4Natcreme

ProduktSTEPMorgen eller aften
MaskeEfter rens2 x i ugen

Note: Hvis du bruger en specifik receptpligtig rosacea creme, som du har fået fra lægen, kan du anvende den efter eksfoliering. Dog skal du lade cremen virke i et x antal tid før du fortsætter. Konsulter altid med din læge, for at finde ud af virke-tiden. 

Trin 1 + 2: Rens 

For begge typer rosacea, skal din rens være mild og uden sæbe. Sæbe gør produktet basisk hvilket øger hudens pH-værdi. Derfor er det vigtigt at anvende et renseprodukt der er tæt på hudens eget pH-værdi som ligger mellem 5-6. 

Vi anbefaler følgende trin 1: oliebaseret rens: 

Vi anbefaler følgende trin 2: vandbaseret rens: 

Trin 2: Mild eksfoliering/toner pads

Selvom du døjer med rosacea, er det vigtigt at eksfoliere huden for at fjerne døde hudceller og snavs, der gemmer sig dybt i porerne. Det eneste du skal undgå er mekanisk eksfoliering som scrubs med korn eller hårde materialer som børster og svampe. Din hud er for sensitiv til disse mekaniske alternativer og vil fremprovokere udbrud. Derfor skal du holde dig til milde og kemiske eksfoleringer, der ikke indeholder de traditionelle AHA og BHA, som kan være skrappe mod en sensitiv hud. I stedet skal du anvende produkter med PHA. PHA er blevet super populær for dens evne til at eksfoliere huden helt uden at skabe irritation.

Hvis dit renseprodukt ikke indeholder eksfolierende egenskaber, er følgende produkter gode:  

Trin 3: Toner

Gode beroligende tonere:

Trin 4: Serum

En rosacea-hud trænger til masser af fugt og næring. Dette skyldes at rosacea-udbrud medfører en defekt i hudbarriere som desværre fører til mere fugttab end normalt. En hud der er dehydreret bliver mere tør, skallende, kløende – og derfor mere irriteret. Samtidig kan det også forværre rosacea-typen: papulopustuløs Rosacea, da en dehydreret hud, kan fører til en overproduktion af hudens sebum (talg) som vil prøve at ”udligne” fugtniveauet, og dermed tilstoppe porerne og skabe urenheder. Derfor skal du gå efter serums, som er fyldt med fugtbindende ingredienser, der samtidig er mild, uden kedelige kemikalier og parfume. 

Vi anbefaler følgende serummer:

Trin 5: Creme

Som vi også kommer ind på under step 3, medfører rosacea desværre en svækkelse af hudbarrieren som giver et større vandtab. En svækket hudbarriere har brug for styrkende ingredienser, som genopbygger hudbarrieren og samtidig fylder huden med fugt. Serummer er rigtig gode til at trænge dybt ned i huden, og levere nærende ingredienser til de dybere hudlag, mens cremer fugter, nærer og er bedre til at danne en barriere på overfladen af huden, som beskytter mod ydre irritanter. Cremen skal samtidig have anti-inflammatoriske egenskaber, som er med til at berolige huden og forebygge følsomhed. 

Dagcreme

Vi anbefaler følgende dagcremer:

Natcreme

Om natten arbejder huden ekstra meget og det er specielt nattetimerne, hvor huden regenerer sig selv og reparerer alle udefrakommende stressfaktorer. Derfor er en natcreme et super godt valg, da det vil hjælpe huden med regenereringen og du vil derfor opleve en bedre effekt af din hudplejerutine mod forebyggelse af rødme og irritation. 

Vi anbefaler følgende natcreme:

Trin 6: Solcreme

Efter din dagcreme er det vigtigt at du afslutter med en solcreme. Solcreme er et must for alle, og ikke kun hvis man er ramt af rosacea. Men hvis du døjer med rosacea, er det en smule mere kritisk, hvis du ønsker at forebygge rødme og irritation! UVA stråler går ned i de dybeste lag i huden (læderhuden) og gør skade på bl.a. kollagen mens UVB stråler giver os forbrændinger. Solens UV stråler skaber frie radikaler i huden, som kan medfører abnorme blodkar i det øverste hudlag. Alt dette kan være med til at forværre udseendet af rosacea, hvor huden vil fremstå mere rød og inflammeret. Derfor er det vigtigt, at du vælger en solcreme, der både beskytter dig mod UVA og UVB stråler, samt har en høj solfaktor. Solcremen skal være med mineralske/fysiske filtre, som ligger sig på hudens overflade og reflekterer solens stråler. Kemiske filtre trænger nemlig ind i huden og reagerer med UV-strålerne, som skaber varme som biprodukt. Dette er ikke optimalt for en hud med rosacea, derfor er en solcreme med fysiske filtre en must-have, som skal anvendes hver dag.  Solbadning samt lange ophold i solen er ikke en god ide, men hvis du ikke kan afholde dig fra det, så hav altid solcremen på dig og smør dig flere gange i løbet af dagen. Brug også en kasket til at skygge for ansigtet. 

Vi anbefaler følgende solcremer: 

Maske 2x i ugen

En maske giver en intensiv pleje på ultrakort tid, som kan være en god ide at have med i hudplejerutinen. Gå efter beroligende og fugtgivende masker, som kan lindre den sarte hud. Honning er en ingrediens, der er utrolig multitaskende og kendt for sine anti-inflammatoriske egenskaber. Indholdet af naturlige enzymer vil samtidig give en mild peeling, mens fugtigvende komponenter vil hydrere huden. Honning er også med til at give lidt ekstra glød til træt og stresset hud.

Vi anbefaler:

Vi er altid klar til at svare på spørgsmål

Vi håber at denne mini-guide kan hjælpe dig lidt hen af vejen og har sat tanker i gang i forhold til forskellige faktorer der kan tricke rosacea-udbrud. Vi er altid klar til at vejlede og rådgive hvis du har yderligere spørgsmål i forhold til rosacea og din hudplejerutine.

Kontakt info@surisuri.dk for yderligere spørgsmål.

Kommentarer - 1

 1. Hej Maja,

  Tak for en virkelig let tilgengængelig vejledning.
  Jeg lider af både akne og Rosecea, og har lige lagt min første ordre på rens og eksfoliering.
  Har I overvejet at lave en startpakke til denne hudtype også?
  Vh. Betina

Kommentarsporet er lukket.